Ügyvédeknek

INGATLAN ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉSEK hasznos melléklete a MŰSZAKI TANÚSÍTVÁNY, mely egyértelműen az eladók érdekében tanúsítja az ingatlan valós műszaki adottságait, ezzel megelőzve a rejtett hibákra való hivatkozással, a szerződések megtámadását.

MŰSZAKI TANÚSÍTVÁNY  (TECHNICAL CERTIFICATE)

A lakások, házak vásárlásból adódóan egyre több polgári pernek lehetünk tanúi. Ezekben a perekben a vevő – az ingatlan rejtett, vagy vélt hibájára hivatkozva, sok esetben kizárólag „költségcsökkentési okokból” – a vételár egy részét, mint kijavítási költséget követeli vissza az eladótól.

Tekintve, hogy az eladó a használt ingatlanok esetében is, jog és termékszavatossággal tartozik, ezeket a pereket a bíróság befogadja, de a bizonyítás kétes kimenetelű, számos esetben a már megváltozott műszaki körülmények, és az eltelt idő miatt is.

Ennek kivédésére – tehát főként az eladó jó szándékának védelmére – alkalmas eszköz a szakértői MŰSZAKI TANÚSÍTVÁNY.

Ezt az iratot, mint pl. az Energetikai Tanúsítványt is – az okiratot szerkesztő ügyvéd a szerződéshez mellékeli. A Tanúsítvány részletesen rögzíti az ingatlan eladáskori technikai állapotát, ami a szükséges mértékben pontosítja azt a szokásos, de műszakilag kezelhetetlen jogi bekezdést, miszerint „vevő az ingatlant megtekintett állapotban” vásárolja meg.

Mit is tartalmaz a MŰSZAKI TANÚSÍTVÁNY?

  • az alaprajzi vázlatot;
  • az alapvető szerkezetek leírását, kitérve az építési modorra, stílusra, időre;
  • az állékonyságot befolyásoló észleléseket (süllyedés, repedés, statikai problémák);
  • a vakolatok, burkolatok, nyílászárók, korlátok, lépcsők, erkélyek, teraszok állapotát, a használtság fokát;
  • az épületgépészeti és elektromos hálózatok, felszerelések és berendezési tárgyak állapotát, korszerűségét, a használtság fokát;
  • társasház esetén a közösség által tervezett, vagy elmaradt, de szükséges felújítások-, nagyjavítások igényét.
  • A MŰSZAKI TANÚSÍTVÁNY szerződéses elismerése folytán minimálisra csökkenhet az ilyesfajta vevői próbálkozás, a vételár egy részének utólagos visszakövetelése ügyében.
  • Helyszíni vizsgálat és tanúsítvány kiadása 4-5 munkanapon belül.